Setelah diteliti2x, dikaji2x, dan dibuat rumusan, akhirnya
inilah resepi kimchi yang terpilih untuk dicuba. Asyik beli jer, skang ni nak
try buat pulak,
Bahan-bahan perap
2 biji kubis cina
6 sudu besar garam
½ cawan air
Bahan-bahan sos
10 sudu cili giling (nak pedas boleh tambah lagi)
2 sudu sos ikan (hari tu saya guna sos tiram jer 1 sudu)
2 biji buah pear
6 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
3 cm halia
Daun bawang
1 sudu tepung pulut + 6 sudu air (saya guna tepung gandum)
Prosess pemerapan
- Potong dua kobis cina tadi n basuh bersih-bersih.
- Ratakan garam pada kubis tadi. Pastikan setiap helai daun pun kena.
- Masukkan air. Peram semalaman. Letak benda berat macam lesung ke atas kubis tadi biar mampat.
- Lepas semalaman, basuh kubis dengan air bersih. Rasa bahagian yang keras, kalau masin maknanye dah ok tapi kalau masin sangat rendam dulu kubis dalam air dalam 30 min. Lepas tu angkat dan toskan.
letak benda berat atas kubis biar padat
ini rupanye setelah peram semalaman
- Kisar bawang putih, bawang besar dan halia.
- Bancuh tebung dengan air dan masak sampai pekat, campurkan sekali gula.
- Potong daun bawang 1 inci panjang
- Hiris buah pear lebih kurang 3 inci panjang.
- Campur semua bahan-bahan di atas tadi dalam mangkuk besar dan gaul rata.
- Masukkan sos tiram.
- Masukkan cili
- Biarkan selama 30 minit.
- Ratakan sos pada kubis. Pastikan setiap helai daun kena.
- Simpan dalam bekas tertutup dalam suhu bilik. Lepas 2 hari dah boleh makan.
ini bukan pizza delivery yer..
inilah hasilnya... :)
Yeah…jimat dah duit, tak payah beli kimchi lagi pasni. Sedap
oo…tak xcaye, moh datang rumah try hehehe…
No comments:
Post a Comment