Resepi Sambal Hitam

Assalamualaikum…

Pernah dengar sambal hitam tak?... Orang pahang memang dah familiar sangat dengan sambal ni. Sekarang ni pun sambal ni dah fofuler, ramai orang suka. Kat fb ni mekjah tengok kemain laris orang menjual. Nak membuatnya mudah jer, bahan pun tak banyak. Soo…mekjah nak kongsi resepi ni kat sini. Sape-sape berminat bolehlah cuba. 

Bahan-bahan: 

Belimbing buluh
Garam 
Cili api 
Bawang merah
Ikan Bilis 
Minyak masak 

Cara-cara: 

Belimbing buluh tu ouls kasi rebus, tapi jangan letak air…sebab nanti belimbing tu akan berair sendiri. Letak garam sekali. Biar je atas api sampai kering. Nanti belimbing tu akan bertukar jadi warna hitam. Lagi kering belimbing tu lagi dia tahan lama. Berbulan-bulan boleh simpan. 

masak atas api perlahan camni

Nanti hasil dia akan jadi macam ni. 

selepas berjam2x..

So..ambik sikit setakat mana nak guna, yang lebihnya tu bolehlah simpan buat pusaka. 

Step seterusnya, tumbuk belimbing tadi bersama cili, bawang merah dan ikan bilis sekali. Garam tak payah masuk dah sebab belimbing tadi pun dah masin sebab kita rebus dah siap campur dengan garam. Kalau tengok kat sini, mekjah pun takde cakap berapa banyak bahan2x yang uols nak kena guna. Sebabnya semua pun pakai agak2x n ikut cita rasa uols sendiri. Kalau suka masam, letaklah belimbing lebih. Kalau nak pedas letaklah cili lebih. Gitulah kaedahnya. 

Dah siap prosess tumbuk menumbuk semua, bolehlah bahan2x tadi ditumis. 

Racik sedikit bawang merah untuk menumis. Kemudian campur semua bahan2x tumbuk tadi. Masak atas api perlahan sampai kering. Time ni menderitalah duk terbersin berkali2x. 

Okey…settled. Mudah tak…hehehe….

siap...tp pic x clear..

kawan2x opis order ritu...

Sampal ni makan dengan nasi panas2x…pehhh…memang terangkat. Mekjah lemau kalau jumpa sambal ni, makan nasi berkali-kali menambah, tak boleh nak tahan2x…tu yang tak pernah menjadi nak berdiet tu…huhuhu…

Okeylah…tq membaca n selamat mencuba. 

No comments:

Post a Comment